Ortoreksi


Lidelsen som hentyder til den perfekte/korrekte appetit er endnu ikke anerkendt i det medicinske diagnosesystem. Ikke desto mindre ser den ud til at ramme en voksende gruppe sundhedsfanatikere.  Jagten på den perfekte krop og det sunde liv rammer flere og flere unge og voksne – både mænd og kvinder.  Termen blev i 1996 introduceret af den amerikanske læge Steven Bratman.

 

Ligesom ved andre spiseforstyrrelser er der tale om en glidende overgang fra en adfærd til en sygdom. Også her er der tale om et tvangspræget/sygt forhold til krop, mad, selvværd og følelser.

 

Ortoreksi er en sygelig besættelse af at spise sundt og kan forveksles med anoreksi, men der er flere forskelle. I modsætning til anoreksi og bulimi handler det ikke om at tabe sig og være tynd, men om at være sund. Ligesom ved de øvrige spiseforstyrrelser ligger der ofte  en række psykiske problemer bag ortoreksi. Der kan være mange forskellige årsager til ortoreksi, men ofte rammer det mennesker der i forvejen har et lavt selvværd, og måske står med en følelse af ikke at have kontrol over et eller flere områder i deres liv. Kontrollen over maden bliver for mange en (uhensigtsmæssig) overlevelsesstrategi, der kan skabe en form for sikkerhed i en ellers usikker verden.

 

Karakteristika for ortoreksi:

  • Overdrevent fokus og tidsforbrug på at planlægge måltider (mere end 3 timer dagligt bruges ofte til planlægning alene).
  • Skam og skyld når den perfekte måltidsplan ikke overholdes.
  • En lineær sammenhæng mellem oplevet velvære, samt graden af puritansk kost.
  • Isolation for at spise den perfekte kost.
  • Oplevelsen af selvværd og selvrespekt stammer fra hvor perfekt kosten er.
  • Fordømmelse af andre der ikke spiser puritansk.
  • Manisk angst for ”usund” mad.
  • Besættelse af mad. Ortorexia medfører en besættelse af renheden af mad, sammensætningen, og hvordan den er tilberedt – i en grad så alt andet tilsidesættes og evt. socialt samvær tilsidesættes, hvis det indebærer  indtagelse af den ”forkerte” mad.
  • Nægter at indtage nogen form for mad der ikke er i overensstemmelse med den ”perfekte kost”.
  • Skyld og skam når kostplanen brydes.
  • Næringsfattig – oftest udelades hele fødevaregrupper og restriktiviteten leder til mangel på helt basale næringsstoffer.
  • Stræben efter perfektion.

Psykiske og sociale konsekvenser af ortoreksi:

  • Isolation
  • Depression
  • Irritabilitet
  • Stort behov for kontrol
  • Tvangspræget
  • Lavt selvværd

Kan du nikke genkendende til flere af disse punkter, kan du have brug for hjælp og professionel behandling til at blive rask og få et godt liv.