Spiseforstyrrelser


Højeste dødsrate af alle psykiske lidelser. Dødeligheden skyldes enten selvmord eller fysiske følgevirkninger af sygdommene.  Derfor er det aldrig for tidligt at søge hjælp og få professionel behandling.

 

Typer af spiseforstyrrelser:

 

Der findes forskellige typer af spiseforstyrrelser. Alle kan være alvorlige og kræve behandling.  Der kan også være tale om spiseforstyrrelser, der er såkaldt atypiske. Nogle spiseforstyrrelser er en blanding af en eller flere typer.  Fælles for spiseforstyrrelserne er, at der er et forstyrret forhold til mad, vægt, selvværd og følelseshåndtering.

 

Vi vil nedenfor gøre rede for de mest almindelige typer spiseforstyrrelser.

 


Atypiske spiseforstyrrelser:

 

Omkring 1/3 af alle der henvender sig med en spiseforstyrrelse, opfylder ikke kriterierne for enten anoreksi eller bulimi, og falder derfor ind under atypiske spiseforstyrrelser. Herunder falder bl.a. tvangsoverspisning, ortoreksi og megareksi, da disse lidelser endnu ikke har en selvstændig diagnose i ICD-10 diagnosesystemet, men her kan være tale om ligeså alvorlige spiseforstyrrelser, der ikke må overses, bare fordi de ikke kan opfylde  kriterierne som værende enten anoreksi eller bulimi.